Praktična funkcionalnost Android uređaja

USB On-The-Go (OTG) je standardizirana specifikacija za USB konekcije koja uređaju omogućuje čitanje podataka s USB priključka bez zahtijevanja PC-a. Primjerice, ako želite spojiti USB priključak na vaš mobitel ili možda koristiti stari kontroler Xboxa 360 na Android tabletu, to možete učiniti pomoću USB OTG-a.

Što vam je potrebno da biste koristili USB OTG

Vaš Android uređaj ima standardan micro-USB priključak, međutim, većina USB uređaja zahtijeva priključak u punoj USB veličini. To se može riješiti uz pomoć malog adaptera koji microUSB pretvara u USB standardne veličine. Potrebno je potražiti s jedne strane muški microUSB priključak, a na drugom kraju žensku priključnicu u punoj USB veličini. Ova konfuzija se može riješiti s USB-om Type C u koji je implementirana reverzibilnost, tj. više neće biti potrebna 3 puta da pogodite stranu kako priključiti USB. Type C je neznatno veći od micro USB-a kakvog danas koristimo u smartfonima, ali dovoljno je malen da stane u njih pa tako neće utjecati na njihovu debljinu. USB Type C utor dolazi u novijim uređajima.

1. Spojite USB memorijski stick ili eksterni tvrdi disk

Vanjska pohrana na vrhu je popisa popularnosti korištenja USB OTG-a. USB priključci najlakši su za povezivanje, dok eksterni tvrdi diskovi možda hoće, a možda neće raditi. Prijenosni tvrdi diskovi koji koriste napajanje iz Androida neće uvijek raditi, no eksterni diskovi s vlastitim izvorom napajanja rade sasvim u redu.

2. Igrajte se s kontrolerom

Xbox 360 kontroler radi fantastično kod Android uređaja s USB OTG-om. Naravno, trebat ćete igrati igre koje su napravljene za uporabu s kontrolerom.

3. Upravljajte Androidom preko tipkovnice i miša

Androidova otvorena priroda olakšava mu povezivanje gotovo sa svime. Ako želite koristiti tablet kao laptop, Android radi dobro s većinom bežičnih i žičanih tipkovnica i miševa.

4. Ispisujte direktno s printera

Slično kao i tipkovnice, printeri sa standardnim plug-and-play USB-om rade odlično s Android uređajima, tako da možete printati bez potrebe za žičanom vezom i bez prethodnog prebacivanja na računalo.

5. Upravljajte svojom DSLR kamerom

Vaš Android uređaj može biti spojen na DSLR kameru i biti pretvoren u divovski livescreen, zajedno s sposobnošću za hvatanje, fokusiranje, kontrolu brzine zatvarača i još mnogo toga. To je jedan od najkreativnijih načina korištenja Android tableta. Za ovo će vam biti potrebna aplikacija DSLR Controller i fotoaparat koji podržava ovu aplikaciju.

Provjerite podržava li vaš Android uređaj USB OTG

Najjednostavniji i najpouzdaniji način da provjerite podržava li vaš mobitel ili tablet USB OTG jest da provjerite kutiju u kojoj je uređaj stigao ili da posjetite web stranicu proizvođača. Vidjet ćete logo USB OTG-a ili će funkcija biti navedena u specifikacijama.

Ne podržava svaki Android uređaj USB OTG, to je nešto što ovisi od proizvođača do proizvođača i od modela do modela uređaja.