Za sve korisnike stolnih i prijenosnih računala danas je nezamislivo surfati Internetom bez nekog, čak i najosnovnijeg antivirusnog programa koji će nas štititi od virusa, trojanaca, crva i drugih napasnika koji mogu ugroziti ili u potpunosti uništiti naše podatke.

Što zapravo virus radi?

Ovaj zlonamjeran računalni program sa sobom donosi destruktivne komponente koje inficiraju sistem, uništavaju ili brišu datoteke, preuzimaju druge štetne parazite na računalo, prikupljaju i bilježe informacije o aktivnosti korisnika na internetu te mogu otkriti osjetljive podatke. Ako je računalo zaraženo iznimno opasnim virusom, on može izbrisati ili šifrirati sve podatke s hard diska.

Novi trendovi širenja virusa

Od samih početaka, virusi se umnožavaju i šire unutar jednog računala i zatim se prenose od računala do računala prijenosnim medijima kao što su diskete, CD i DVD mediji, te USB memorijski uređaji. Danas, u vrijeme brzog i sveprisutnog interneta, širenje računalnih prijetnji znatno je ubrzano, a virusi se najčešće prenose putem elektroničke pošte, društvenih mreža, raznih foruma, stranica za preuzimanje raznih aplikacija gdje hakeri virus ubacuju u slike i sl. Mogu se nalaziti kao izvršne i druge datoteke u privitku e-mail poruke ili je čak nekad dovoljno da korisnik samo otvori poruku, da se računalo inficira.

Bitno je imati antivirusni program

Uz operativni sustav, antivirusni program je software koji svatko treba imati instaliran na svom računalu. Program u sebi ima podatke koji mu omogućuju prepoznavanje različitih virusa, a u trenutku kada naiđe na zapis zaražen virusom, sprječavaju aktiviranje tog zapisa te prikazuju prozor s upozorenjem da je određeni zapis zaražen virusom. Antivirusni program skeniranjem otkriva redove koda na osnovu kojih se prepoznaje virus. Heurističkom metodom nadgleda se izvršavanje programa na računalu te ih se klasificira na osnovu unaprijed definiranih "pravila ponašanja". Ako je određeni program sumnjiv jer krši više pravila istovremeno, heuristika će ga detektirati kao potencijalnu prijetnju te upozoriti korisnika. Odabir dobrog antivirusnog programa i nije baš jednostavan zadatak zato što na tržištu postoji veliki broj rješenja u različitim inačicama.

Besplatni ili komercijalni antivirusni program?

Neki proizvođači antivirusnih programa imaju po nekoliko rješenja, zavisno o mogućnosti i ciljnoj skupini kojoj se antivirusna zaštita nudi. Tako postoje komercijalna i besplatna antivirusna rješenja. Najveća razlika između besplatnih i naplatnih antivirusnih alata je u njihovim mogućnostima. I jedan i drugi će vas štititi, no oni komercijalni često nude zaštitu na Internetu prilikom obavljanja bankovnih transakcija, antispam rješenja, vatrozid, prednost u isporuci novih virusnih definicija, profesionalnu tehničku podršku itd.

Što instalirati?

Odličan izbor za potrebe antivirusnog softvera svakako je Panda Antivirus. Panda Antivirus razlikuje poznate i nepoznate prijetnje te omogućuje kontrolu nad njima. Program skenira internetske preglednike, instant poruke i datoteke na disku. Ovaj antivirusni program nudi neke korisne značajke kao što su firewall, automatsko USB skeniranje te rescue disk alat. USB rescue disk vrlo je korisna opcija koja omogućuje stvaranje USB sticka za oporavak, u situaciji kada se računalo ne želi pokrenuti zbog infekcije virusa. Na ovaj način se način može lakše vratiti Windows te spasiti podaci kada to zaista bude potrebno. Antivirusna zaštita je, osim za Windows računala, dostupna i za mobilne uređaje. Kupnja i instalacija Panda Antivirusa dostupna je u našem webshopu.